Zmiany strukturalne cukrownictwa polskiego

  • Franciszek Kapusta Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Słowa kluczowe: cukier, zasoby materialne, burak cukrowy, przetwarzanie

Abstrakt

W opracowaniu scharakteryzowano: powstanie i rozwój cukrownictwa buraczanego i rolę obszarów Polski w tym procesie, procesy przemian bazy surowcowej i przetwórczej. Cukrownictwo buraczane zrodziło się na ziemiach polskich i przeszło głębokie zmiany; zarówno co do liczby fabryk cukru (cukrowni), jak i powierzchni uprawy buraków cukrowych oraz organizacji współpracy zakładów przetwórczych z producentami surowca. Liczba zakładów przetwórczych (cukrowni) ulegała zmianie, a tendencje zmian w tym zakresie były zmienne. Mamy do czynienia z falowaniem liczby cukrowni; wzrostu i zmniejszania się ich liczby, a następnie pod koniec XX w. rozpoczęcie procesu systematycznego - chociaż ze zmiennym natężeniem w czasie - zmniejszania liczby zakładów oraz zwiększania ich mocy przetwórczej. Podobnie falująco przebiegały zmiany bazy surowcowej. Rynek cukru w Unii Europejskiej jest regulowany, a produkcja kwotowana. Przyznana Polsce kwota produkcji cukru (1405,6 t) stwarza mniejsze zapotrzebowanie na buraki cukrowe, co generuje możliwości przeznaczania ich w większych ilościach na produkcję suszu (dla celów spożywczych i paszowych) oraz produkcji bioetanolu.

Downloads

Download data is not yet available.
Opublikowane
2015-06-17
Jak cytować
Kapusta, F. (2015). Zmiany strukturalne cukrownictwa polskiego. Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse I Marketing, (13(62), 53-62. Pobrano z https://pefim.sggw.pl/article/view/4607